Fitoterapia (Terapia cu plante medicinale )

Scrie răspuns
Sorana
Utilizator
Mesaje: 27
Membru din: 13 Feb 2011, 19:37
Localitate: Cluj Napoca

Fitoterapia (Terapia cu plante medicinale )

Mesaj de Sorana » 23 Feb 2011, 16:00

FITOTERAPIA (TERAPIA CU PLANTE MEDICINALE )

Fitoterapia este o ramura a terapiei naturiste care foloseste plante si preparate din plante ca mijloc de tratare a bolilor.
Fitoterapia are o vechime de mii de ani si o eficienta deja dovedita. Ea foloseste plantele sub forma de extracte totale, spre deosebire de medicina alopata care recomanda doar substante extrase din plante.

Printre avantajele ei se numara accesibilitatea (plantele sunt usor de procurat si ieftine), actiunea blanda si lipsa efectelor adverse (cand se respecta dozele adecvate), tratarea bolnavului ca intreg (plantele au efecte fizice si psiho-emotionale si echilibreaza organismul la toate nivelele.

Fitoterapia moderna studiaza compozitia chimica a plantelor in laboratoarele farmaceutice si argumenteaza stiintific utilizarile traditionale ale unor plante.
Tratamentul cu plante medicinale da rezultate foarte bune in afectiunile usoare, functionale sau in stadiile incipiente ale bolilor. In bolile cronice, in care a aparut deja afectarea organica, fitoterapia are un rol adjuvant si poate contribui la o partiala reversibilitate a simptomelor sau leziunilor.

Aceste afirmatii se aplica la modul general, deoarece se constata in practica medicala ca important este pacientul si nu boala (diagnosticul), caci adeseori dorinta bolnavului de a se vindeca poate face adevarate minuni, in pofida statisticilor nefavorabile ale bolii de care acesta sufera.

De asemenea, exista practicieni ai medicinei naturale care au demonstrat, prin studii efectuate in clinici, ca bolile grave pot fi vindecate; a se consulta in aceasta directie cartea doctorului Dean Ornish - Revolutie in terapia bolilor de inima (aparuta si la noi in tara), in care acesta arata cum leziunile coronariene grave sau ateroscleroza sunt fenomene reversibile daca se urmeazăa un program de tratament naturist, sau lucrarea doctorului Max Gerson Terapia cancerului.
Există şi practicieni naturopaţi nemedici care aduc numeroase mărturii ale unor cazuri vindecate prin terapii naturale (ex. Rudolf Breuss – Modalităţi de tratare a cancerului, leucemiei şi a altor boli aparent incurabile ş.a.m.d.).

În general, răspund bine la tratamentul fitoterapeutic următoarele boli:
- alergiile, astmul bronşic, reumatismul (unele forme), bolile de piele
- bolile psihosomatice, nevrozele, insomnia, tulburările de memorie la vârstnici
- infecţiile cronice microbiene, parazitozele, unele afecţiuni virale
- stările de stres şi epuizare, carenţele în anumite vitamine şi minerale
- intoxicaţiile cronice, hipercolesterolemia
- ulcerul gastro-duodenal, dischinezia biliară, enterocolita, colonul iritabil


Efectele plantelor se instalează în timp şi necesită o administrare prelungită - de la 2-3 săptămâni la câteva luni, în funcţie de gravitatea şi vechimea bolii, reactivitatea organismului şi perseverenţa bolnavului în a urma tratamentul. În cazul bolilor foarte grave, tratamentul poate dura şi 2-3 ani, urmând o schemă terapeutică indicată de medic.

Pentru a obține efectul maxim al substanțelor care se găsesc în plantele medicinale se pot utiliza diferite procedee de preparare, cum ar fi infuzia, decoctul, maceratul. Tehnica se bazează pe extracția principiului sau grupului de principii active folosindu-se dizolvanți ca apa, vinul, alcoolul, oțetul sau uleiul. Împreună cu principiul activ al plantei se extrag și unele substanțe secundare, care au proprietatea de a mări efectul terapeutic al plantelor.
Infuzia (ceaiul) este forma cea mai simplă și mai utilizată de a extrage substanțele active din plantele medicinale. Infuzia se obține din menținerea plantei medicinale în contact cu apă clocotită
Decoctul este procedeul prin care planta se amestecă cu cantitatea indicată de apă rece, apoi produsul se fierbe un anumit timp. Decoctul se strecoară fierbinte și se completează cu apă caldă, cât este necesar
Cataplasma este un preparat de consistență moale, care se obține din plantă măcinată, amestecată cu apă până se formează o pastă. Această pastă se pune între două bucăți de pânză și se aplică pe locul afectat
Tinctura se obține prin tratarea plantelor mărunțite cu alcool de diferite concentrații. Tincturile sunt soluții extractive alcoolice, mai concentrate în principii active decât infuziile. Se administrează intern, în puțină apă sau ceai sau pe zahăr.
Siropurile sunt soluții extractive apoase la care se adaugă zahăr În general siropurile se prepară dizolvând zahărul într-o soluție ce conține substanțele active ale plantei.
Uleiurile medicinale se obțin prin macerarea plantelor în ulei.
Oțeturile aromatice se prepară prin macerarea plantelor mărunțite cu oțet de vin.


http://www.sanatateata.com/
http://ro.wikipedia.org/

Avatar utilizator
SAF
Moderator Global
Mesaje: 755
Membru din: 13 Feb 2011, 13:53
Contact:

Re: Fitoterapia (Terapia cu plante medicinale )

Mesaj de SAF » 23 Iun 2013, 23:51

Cancerul se vindeca cu extract de vâsc, cartilaj de rechin si ... bicarbonat de sodiu.

Un video interesant

"Dacă puteţi fi complet în largul vostru cu faptul că nu ştiţi cine sunteţi, atunci ceea ce rămâne este ceea ce sunteţi."
"Secretul vieţii este să „mori înainte de a muri" şi să descoperi că nu există moarte."
"Chiar şi atunci când cerul este foarte acoperit de nori, Soarele tot nu dispare. El continuă să se afle acolo, de cealaltă parte a norilor."

snake

Re: Fitoterapia (Terapia cu plante medicinale )

Mesaj de snake » 20 Ian 2015, 20:12

Sorana citindu-ti posturile incep sa cred ca rezonam in gandire.

Scrie răspuns

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator