Modelul Trinitar

Spiritualitatea privita din perspectiva stiintifica
Avatar utilizator
SAF
Moderator Global
Mesaje: 752
Membru din: 13 Feb 2011, 13:53
Contact:

Modelul Trinitar

Mesaj de SAF » 03 Mar 2011, 15:17

Expun mai jos informatii din domeniul stiintei in privinta intelegerii conceptului de
Model Trinitar. Informatiile provin dintr-un scurt articol de psihologie. Nu luati de bun tot ce scrie aici, analizati textul mai intai prin comparatie cu experientele personale. Inclusiv eu am procedat astfel.
Prefer sa folosesc textul original la inceput de subiect ca mai apoi, daca este nevoie, sa revin cu completari prin raspunsuri proprii.
Ma voi opri la anumite alineate pentru a aduce completari ori observatii personale.

"Cele trei instante : MINTE, CONSTIINTA, SPIRIT

MINTEA - este studiata de psihologie si de neurostiinte. In general, savantii au plecat de la ipoteza materialista ca mintea este un produs al creierului ("mintea e o secretie cerebrala").
Pe aceasta baza, s-au obtinut multe corelatii intre tipurile de ganduri-sentimente si zonele din creier activate. Aceasta ipoteza nu rezista insa la evidentele clinice in care mintea poate functiona
relativ normal chiar daca structurile cerebrale asociate au leziuni anatomice. S-a tras atunci concluzia ca functiile mintii sunt distribuite in toata structura creierului, dupa niste legi
necunoscute deocamdata. In ultimii ani, s-a acceptat ideea ca mintea nu poate fi identificata cu creierul biochimic, ci cu energia electromagnetica a creierului (mintea nu ar fi substanta, ci energie
si informatie), ceea ce schimba radical viziunea stiintifica. S-ar parea ca, mai degraba, exista o intrepatrundere si influenta reciproca intre minte (campul info-energetic) si creier.
In ciuda eforturilor de investigare cu mijloace tot mai sofisticate, nu s-a putut totusi trage absolut nici o concluzie cu privire la CONSTIINTA(ce este constiinta, unde este amplasata, cum poate fi influentata etc).
Din lipsa altor variante, psihologia si stiintele creierului aproximeaza Constiinta ca fiind o functie avansata mintii, fara a putea insa demonstra aceasta ipoteza.
SPIRITUL - este o entitate postulata de toate religiile si miscarile spirituale ca fiind diferita de mintea omeneasca. Spiritul este acea parte a psihicului pe care doctrinele spirituale o considera
a fi temeiul psihicului, cel care supravietuieste mortii creierului. Prin urmare, spiritul poate trai temporar in psihicul uman, ulterior mortii continuandu-si existenta, independent, intr-o alta dimensiune spirituala, fara limita de timp.
Existenta autonoma a spiritelor dupa moartea corpului este atestata stiintific de experimentele spiritologice, iar in ultimii ani de fotografiile in care apar globuri luminoase ("orbs") - care sunt
aurele spiritelor.

In general, doctrinele spirituale si esoterice introduc Constiinta tot in cadrul Mintii - care este opusa Spiritului - dar ele nu intra in detalii. Pentru spiritualitate conteaza in primul rand sa separe
tendintele naturale, omenesti, de cele spirituale. Sunt astfel descrise perechile opuse Ego-Sine, Minte-Spirit, Om-Duh etc, punandu-se accent pe latura moral-spirituala.
Constiinta poate examina detasata continuturile Mintii (ceea ce este chiar o tehnica de autocontrol mental in unele practici spirituale), iar de aici deducem ca cele doua instante nu pot fi decat diferite intre ele."

Comentariu personal : ceea ce ne invata E.T in Puterea lui Acum si alti maestri spirituali in propriile lucrari de spiritualitate "tu nu esti mintea ta, tu nu esti gandurile tale" . Tu esti Observatorul cel care observa
Mintea, cel care "vede" gandurile nutrite de propria-i Minte haotica si nestapanita.


" Prin urmare, in modelul trinitar propus de noi, CONSTIINTA este un element distinct si intermediar intre Minte si Spirit. Modelul nostru impaca abordarea psihologica cu cea teologica. Sustinem ca spiritualitatea are nevoie de aceeasi baza teoretica ca si stiinta psihologiei.CONSTIINTA este tocmai veriga lipsa dintr-un posibil model unic si general al psihicului uman.
Constiinta a fost dintotdeauna dilema psihologiei si nu va putea fi explicata niciodata de teoriile materialiste(ce invoca in prezent ipotezele de lucru ale neurostiintelor). Si din punct de vedere religios,Constiinta ar fi totuna cu omul, cu slabiciunile sale mentale si comportamentale - ceea ce iarasi nu este o perspectiva fertila pentru avansul teoretic in stiinta psihicului.
O alta eroare comuna a unor spiritualisti ar fi considerarea Mintii ca fiind identica cu Spiritul "adormit" (constient doar la lumea fizica), Spirit care si-a pierdut memoria cosmica divina si se identifica exclusiv cu omul.
Este adevarat ca Spiritul are o inteligenta proprie, comparabila cu a Mintii. Dar Spiritul incarnat nu isi pierde decat partial amintirile vietii sale eterne. Iesirile nocturne ale Spiritului sunt ca o gura de oxigen care ii reimprospateaza amintirile si puterea de a se reintoarce in cochilia umana. Ar fi o condamnare cumplita pentru el sa nu poata parasi creierul timp de 70-80 de ani, cat este durata medie de viata a omului. Mintea si Constiinta habar nu au de aventurile Spiritului plecat in voiajul sau astral."

Comentariu personal : va rog observati faptul ca psihologia sustine ca durata medie de viata a unui om este de 70-80 de ani si nu maxima asa cum este actuala credinta in prezent. Este evident faptul ca pe parcursul vietii, omului ii este "injectat" un program psihic special care-l programeaza pentru deces in jurul varstei de 70-100 ani. Numiti-o manipulare ori ignoranta dar ea exista iar pasivitatea in fata exploatatorilor umani eu cred ca se numeste tot ignoranta.

"Prin urmare, conform datelor stiintifice, esoterice si cazuisticii transpersonale - modelul trinitar al psihicului este format din trei elemente : Mintea, Constiinta si Spiritul."


Imagine

Detalierea Modelului.

Conform datelor spiritologice, Constiinta este o parte autonoma din "perispirit" (straturile de energie care inconjoara Spiritul).Daca Spiritul ar fi un foc, Constiinta ar fi o scanteie din el. Daca Spiritul ar fi un foc, Dumnezeu ar fi Soarele din care provine. Prin urmare, Constiinta umana are aceleasi calitati ale Spiritului de a fi constienta, a avea vointa proprie, a avea simtul identitatii. Constiinta este un fel de "mini-Spirit". In momentul mortii, Constiinta se uneste cu Spiritul din care provine, parasind definitiv corpul fizic si refacand unitatea de constienta, identitate si gandire. In mod similar, la finalul unei evolutii spirituale cu o durata imposibil de evaluat, Spiritul se uneste cu Dumnezeu.
Aceasta unire se poate numi "Nirvana" si semnifica dizolvarea vointei si identitatii proprii in acelea ale lui Dumnezeu, fara a-si pierde insa constienta. Focul constinua sa arda cand este readus in Soare.
Mintea este destinata sa controleze si sa conduca corpul prin intermediul creierului, pentru a-l integra in realitatea fizica. In acelasi timp, mintea este un receptacul si emitator al ideilor si afectelor care plutesc in spatiul subtil, in lumea astrala.
Deci noi, oamenii, "suntem" Constiinta, care isi proiecteaza raza sa de lumina ori asupra Mintii, ori asupra Spiritului. Prima directie se numeste "ego" si cea de-a doua, "sine". Sinele este sursa moralitatii, credintei in Dumnezeu, compasiunii si altor calitati nobile ale fiintei umane. Vom avea ego pana la moarte. Nu il putem anihila (cum pretind in mod exagerat unele cai spirituale), dar puteam sa-i reducem treptat influenta autoritara asupra Constiintei. Pentru aceasta, trebuie sa ne amplificam legatura dintre Constiinta si Spirit si sa ne purificam Mintea de gandurile grosiere si nocive. Aceasta este menirea universala a omului: sa marim controlul Spiritului asupra materiei, prin intermediul Constiintei."

Comentariu personal : pentru cei familiarizati cu termenul de Ego si cei care ati avut ocazia sa faceti parte din diferite comunitati pretinse spirituale , este limpede cat de "grozava" este ignoranta unora de acolo care sustin ca Ego-ul trebuie lepadat, sau cand construiesc dialoguri naive de genul "vrei sa ne jucam cu Ego-ul? Acum a vorbit Ego-ul din mine, acum nu!" . In Puterea lui Acum, E.T spune sincer si deschis ca nici macar el nu reuseste sa ramana permanent "conectat" in Acum deoarece aceasta performanta poate fi atinsa doar de asa zisii "Sfinti", sa folosesc termenul religios.In schimb cartea sa se axeaza pe exact ceea ce sugereaza stiinta sa facem : sa reducem influenta Ego-ului asupra Constiintei, sa oferim libertate Constiintei de a ne conduce viata pamanteana.
Gandurile grosiere si nocive sunt gandurile repetitive din minte cu care ne identificam zilnic, corpurile durere asa cum le numeste E.T. Acele ganduri care nu sunt emise din proprie vointa, ci apar de nicaieri ca eco-uri sau reflexe mentale vis-a-vis de o situatie de viata
.

Constiinta este punctul de echilibru dintre Mintea materiala efemera si Spiritul imaterial etern, este sediul deciziilor si al liberului arbitru (pe cand Mintea este supusa influentelor exterioare). Toate caile spirituale proclama apropierea omului de Spiritul sau, ceea ce are ca efect diminuarea egoismului. Cum tendinta naturala a Constiintei este de a se lipi de Minte, tendinta spirituala ar fi reorientarea atentiei catre sursa cosntientei, Spiritul uman.
Am descris mai devreme cum Constiinta este chiar o parte detasata din Spirit. Daca ar fi fost o parte din Minte (cum presupun in mod eronat unii savanti), omul nu ar fi putut sa se autoanalizeze (proces prin care Constiinta observa Mintea, pana acolo incat poate vedea gandurile venind sau chiar sa le opreasca a intra in ea!) si, mai mult, nu s-ar fi putut apropia de Spirit. Spiritul nu se poate lega direct de Minte, pentru ca sunt alcatuite din "materii" prea diferite. Pentru aceasta au nevoie de intermedierea Constiintei - o structura de origine pur spirituala, dar special adaptata pentru a fi strans si permanent legata de Minte. Constiinta ar putea fi considerata un fel de ambasador permanent al Spiritului in tara Mintii.

Comentariu personal : eu observ faptul ca aici se descrie exact exercitiul spiritual de constienta : "vizualizarea" gandurilor si franarea lor, dezlipirea de ganduri, ancorarea in Acum, ridicarea deasupra Ego-ului si implicit micsorarea influentei acestuia, apropierea de pacea lui Dumnezeu, Sinele profund, Spirit.

Intr-o alta abordare, strict psihologica, triada Minte-Constiinta-Spirit poate fi denumita Inconstient-Constient-Supraconstient.Inconstientul ar fi un fel de vulcan imprezivibil, iar Supraconstientul ar fi un fel de iceberg, al carui varf vizibil este Constientul (pastram analogia facuta de Freud, dar adaptata la datele acestui model).
.Imagine


Constientul este un minuscul punct de jonctiune si echilibru intre doi giganti. Constientul nu are forta necesara
sa controleze Inconstientul, si o poate face prin apelul la contrapartea acestuia, Supraconstientul, de gabarit
si putere comparabile. A nu se confunda Supraconstientul cu "Supraegoul" definit de Freud (care apartine tot structurilor
mentale)!

ImagineMintea este in totalitate inconstienta, dar inteligenta (precum un computer performant). Constientul are acces la unele
informatii sau procese mentale, care devin astfel constiente si controlabile. Dar ce rol are Supraconstientul?

ROLURILE SPIRITULUI

Visul este un mister pentru neurostiinte, dar, in modelul nostru trinitar, clarifica rolul ficareia din cele trei instante,devenind un revelator al psihicului. Pentru scopurile acestei lucrari didactice, nu vom considera drept "vis" starile hipnogogice(reverie, adormire, trezire), desi au unele elemente comune.
Conform teoriei spiritologice, in timpul somnului, Spiritul pleaca din corp spre lumea din care provine, realitatea spirituala. In acest timp,Constiinta ramane in creier, pentru a semnaliza eventuale pericole si momentul cand ar fi nevoie ca Spiritul sa se intoarca grabnic, pentru trezire.
In timpul somnului fara vise
, Mintea se odihneste, netransmitand nici un semnal catre Constiinta; omul este "inconstient". In timpul visului Mintea este la fel de activa ca in timpul starii de veghe, ceea ce intriga lumea stiintifica. Totusi, Mintea este rupta de lumea exterioara,fiind repliata in sine, macinand doar continuturile mentale proprii, care sunt prezentate Constiintei drept "vis"; omul nu este nici inconstient,nici constient, ci "viseaza".

In lipsa Spiritului, Constiinta are limitari clare:

* Nu realizeaza faptul ca visul nu este o realitate (de fapt, Constiinta traieste foarte intens noua realitate virtuala, dar neintegrata in realitatea
concreta);
Comentariu personal : Fals, exista vise in care realizezi ca te afli in vis.
* Nu are suficienta putere de vointa pentru a dirija activitatea mintii (uneori starile emotionale sunt mult mai intense decat in starea de veghe);
Comentariu personal :Fals, exista vise in care imaginezi ceva si se realizeaza in acel vis. Practic iti folosesti mintea in vis.
* Nu poate memora visul ( daca ar fi altfel, ne-am aminti la trezire toate visele, in detaliu);
Comentariu personal : Fals, eu imi pot aminti 99% din vise si nu sunt singurul
* Nu are memoria identitatii sale umane complete, ci manifesta doar farame disperate de personalitate.
Comentariu personal : partial adevarat, in unele vise esti constient de forma umana in altele nu
Din aceste limitari rezulta si care sunt calitatile proprii Spiritului, rolul sau esential in integrarea omului in mediul inconjurator fizic. In lipsa
Spiritului, tandemul Minte-Constiinta are o activitate vegetativa, in care perceptiile senzoriale sunt ocazionale, iar activitatea mentala este ordonata.


Cand Spiritul revine in corp, omul "se trezeste", aceasta insemnand ca:
* Omul isi aminteste cine este, ii revine memoria sa ca persoana aflata in realitatea fizica;
* Mintea dobandeste abilitatea de a memora ramasitele visului;
* Mintea isi recapata perceptiile externe, care fusesera amortite pe timpul somnului;
* Omului ii revine vointa atotputernica si toate facultatile intelectuale


Odata cu intruparea intr-un corp omenesc, Spiritul are capacitatea de a se divide, o mica parte din el devenind Constiinta umana, care capata o relativa autonomie. Este autonoma(adica cu o identitate proprie), fiindca aceasta este calitatea de baza a Spiritului divin, care este mostenita si de Constiinta. Autonomia sa este relativa pentru ca,iata, nu poate functiona complet in lipsa Spiritului (cand ea parca se comporta ca un "zombi").
Putem deci sa intelegem diferenta majora care exista intre Constiinta si Spirit, lucru care ar trebui sa ne faca ceva mai smeriti, mai ascultatori fata de dorintele Spiritului nostru. Daca, atunci cand Spiritul este in corp, totul pare simplu si usor pentru Constiinta (asa cum copiii sunt obraznici cu strainii daca se simt ocrotiti de prezenta parintilor), in schimb, in somn Constiinta este redusa la rolul de "paznic de noapte necalificat", neputincioasa fata de activitatea haotica a Mintii.

Lumina Spiritului face posibila stare de veghe a omului.
In lipsa influentei Spiritului, omul vegeteaza inconstient.
Si tot Spiritul face posibila starea de vis.
Cum face Spiritul posibil visul?

Odata detasat din inchisoarea corporala, Spiritul isi pastreaza legatura info-energetica cu Constiinta (prin ceea ce in esoterism se numeste "cordonul de argint"). Visul este o reactie a Mintii la informatiile si energia trimisa ei de Spirit, in mod periodic (cam la un interval de 90 de minute) (somnul REM?). Spuneam mai devreme ca Mintea habar nu are de voiajele astrale ale Spiritului; iata ca ceva-ceva tot afla - multumita transmisiei energo-informationale-, desi ii este foarte greu sa o descifreze facand-o cel mult sub forma viselor simbolice sau fara noima.

Cercetarile au demonstrat ca somnul fara vise odihneste mai mult corpul (prin pasivitate totala si realimentare cu energie eterica, ceva mai bruta), pe cand somnul cu vise este indispensabil pentru odihna psihica (multumita energiei mai rafinate trimise chiar de catre Spiritul aflat momentan in alte dimensiuni ale Universului).

Constiinta este o parte din Spirit, dar cat de mare?

Exista oameni care viseaza lucid, putandu-si dirija visul la vointa si amintindu-si-l integral. In cazul lor, Constiinta contine o mai mare cantitate din energia perispiritului, ceea ce ii permite anumite
performante, chiar si in lipsa Spiritului din corp. In general, se poate afirma ca aptitudinile extrasenzoriale native se intalnesc la oamenii cu o Constiinta puternic energetica, cu alte cuvinte, care a imprumutat de la Spirit o mai mare cantitate de energie spirituala. (Aceste abilitati se pot obtine si prin antrenament mental, dar rezultatele sunt greu de obtinut si inferioare celor obtinute de subiectii supradotati din nastere).
De fapt, Spiritul este cel care decide cate energie va investi, din propria rezerva, in Constiinta corporala, optimizata pentru misiunea sa in viata curenta. Riscul unei investitii prea mari ar fi ca Constiinta devine mai greu de controlat de catre Spirit, ea capatand mai multa "personalitate". Riscul unei investitii prea mici ar fi lipsa puterii de vointa a Constiintei, capacitatii sale de control asupra Mintii, rezultand un om cu o fire mai slaba.
Acest subiect, al procentului energetic cedat de Spirit pentru actuala incarnare, este relatat pe larg de catre celebrul hipnoterapeut transpersonal dr. Michael Newton.

Karma este a Spiritului si suferinta a omului

Spiritul mai joaca un rol important pentru om, acela de transmitator al karmei si zestrei de experiente din vietile traite de El anterior in alte trupuri. Acest lucru poate fi jenant pentru omul actual, fiindca destinul si viata sa sunt corelate cu aceasta karma (pedepse, aspiratii, sensibilitati,talente).
Omul obisnuit nu are de unde cunoaste istoricul Spiritului si i se poate parea neverosimila ideea de reincarnare. De fapt, nu omul se reincarneaza ci Spiritul sau. Iar, daca accept acest concept, se intreaba pe buna dreptate, ce vina are el pentru accidentele
si greselile altor oameni, care au trait cu zeci sau sute de ani in urma? Privind lucrurile strict din punctul de vedere al omului nestiutor si nevinovat, i s-ar putea raspunde intelept ca aceasta este un fel de plata pentru imensul seviciu pe care i-l face Spiritul : viata. Fara Spirit, omul nu poate exista. Nu are de ale. Si oricum, nu omul isi alege Spiritul, ci invers.
Iar daca omul nu este multumit de karma pe care i-o aduce Spiritul sau, atunci el ar putea face urmatorul rationament "umanist": << Un om ca si mine a trait acum 100 de ani si, netinand cont de dorintele si semnalele Spiritului, a "pacatuit" cu nesat. Din cauza lui, eu sufar acum, pe nedrept. Daca nici eu nu voi tine cont de intelepciunea Spiritului meu, cu siguranta ca, peste 100 de ani, un alt om, in care va fi incarnat acelasi Spirit, va continua lantul acestor suferinte si se va lamenta ca si mine acum, poate chiar mai rau.>>
Prin urmare, moartea nu sterge suferinta umana ci doar o amana.

Numai omul, prin faptele si gandurile sale, poate sa anihileze suferinta, chiar daca nu a generat-o el. Sa nu gresesti prea grav fata de semeni nu este asa greu. Cheia este sa pastrezi calea de mijloc, moderatia, pentru a te bucura de ofertele vietii terestre, fara insa a-ti periclita viitorul ca om sau ca Spirit.
Buddha spunea cam asa : <<Cand nu raspunzi (mental,afectiv) unui rau, tot atata rau moare in lume (pentru ca nu-l perpetuezi prin reactia ta interioara).>>. Aceasta nu inseamna neaparat lipsa de reactie exterioara, caci inteleptul actioneaza, chiar intens, dar obiectiv, cu o anumita detasare launtrica de interesele personale, egoiste, orgolioase, influentele viscerale etc.
Cata suferinta poate rabda un om? Depinde de multi factori, dar cel mai important este maiestria Spiritului de a-i dirija gandurile, sentimentele, fortele fizice inspre victoria asupra tuturor vicisitudinilor. Acesta este poate rolul cel mai tainic si definitoriu al Spiritului din perspectiva interesului uman. Influenta Spiritului asupra Constiintei este nesesizabila, asa cum nu apreciem lumina zilei decat cand ne cuprinde intunericul noptii. Dar aceasta influenta ne ofera practic personalitatea de baza si inspiratia de a actiona conform intereselor superioare (prin care toti oamenii, si alte vietati, sa aiba de castigat), conform
legilor armoniei divine universale.

Nu numai karma individuala este de vina, ci si rautatea oamenilor din jur (aceasta ar putea fi botezata uneori drept "karma colectiva"). Dar intotdeauna este implicat si liberul-arbitru al fiintelor umane, chiar foarte mult Dupa cum proclama la unison inteleptii tuturor epocilor, viata pe Pamant este plina de durere. Putem spera si lucra pentru anihilarea suferintei viitoare, asa cum am spus, dar rabdand prezentul. Iar prezentul este intr-o continua prefacere supus energiei modelatoare a Timpului. Omul modern, grabit si nesatisfacut, trebuie sa reinvete a folosi energia omnipotenta a Timpului.
Durerea fizica ne avertizeaza fata de agresiunile periculoase pentru integritatea si functionalitatea trupului. Similar, durerea sufleteasca protejeaza corpul spiritual de degradare. Suferinta are sens si utilitate pentru Spirit, dupa cum scrie celebrul autor Eckhart Tolle : <<Egoul spune :"N-ar trebui sa sufar",iar gandul va provoaca si mai multa suferinta. Adevarul este ca trebuie sa acceptati suferinta, tocmai pentru a o putea transcende. Suferinta are un scop nobil: evolutia constiintei si arderea egoului. Omul de pe cruce reprezinta o imagine arhetipala.>>

Iata o rugaciune inspirata : <<Da-mi, Doamne, putere sa schimb ceea ce pot schimba, rabdare sa suport ceea ce nu pot schimba, si intelepciune sa discern intre cele doua situatii!>>

Sursa
"Dacă puteţi fi complet în largul vostru cu faptul că nu ştiţi cine sunteţi, atunci ceea ce rămâne este ceea ce sunteţi."
"Secretul vieţii este să „mori înainte de a muri" şi să descoperi că nu există moarte."
"Chiar şi atunci când cerul este foarte acoperit de nori, Soarele tot nu dispare. El continuă să se afle acolo, de cealaltă parte a norilor."

Avatar utilizator
SAF
Moderator Global
Mesaje: 752
Membru din: 13 Feb 2011, 13:53
Contact:

Re: Modelul Trinitar

Mesaj de SAF » 04 Mar 2011, 10:04

Imbucurator pentru mine sa constat faptul ca anumite experiente sunt confirmate de analisti. In plus anumite cercetari corespund cu experientele proprii ceea ce imi ridica foarte mult credinta in spiritualitate :friends:
"Dacă puteţi fi complet în largul vostru cu faptul că nu ştiţi cine sunteţi, atunci ceea ce rămâne este ceea ce sunteţi."
"Secretul vieţii este să „mori înainte de a muri" şi să descoperi că nu există moarte."
"Chiar şi atunci când cerul este foarte acoperit de nori, Soarele tot nu dispare. El continuă să se afle acolo, de cealaltă parte a norilor."

Avatar utilizator
VitalWorld
Moderator Global
Mesaje: 245
Membru din: 21 Feb 2011, 21:52

Re: Modelul Trinitar

Mesaj de VitalWorld » 06 Mar 2011, 20:49

"Exista oameni care viseaza lucid, putandu-si dirija visul la vointa si amintindu-si-l integral. In cazul lor, Constiinta contine o mai mare cantitate din energia perispiritului, ceea ce ii permite anumite
performante, chiar si in lipsa Spiritului din corp. In general, se poate afirma ca aptitudinile extrasenzoriale native se intalnesc la oamenii cu o Constiinta puternic energetica, cu alte cuvinte, care a imprumutat de la Spirit o mai mare cantitate de energie spirituala. (Aceste abilitati se pot obtine si prin antrenament mental, dar rezultatele sunt greu de obtinut si inferioare celor obtinute de subiectii supradotati din nastere).
De fapt, Spiritul este cel care decide cate energie va investi, din propria rezerva, in Constiinta corporala, optimizata pentru misiunea sa in viata curenta. Riscul unei investitii prea mari ar fi ca Constiinta devine mai greu de controlat de catre Spirit, ea capatand mai multa "personalitate". Riscul unei investitii prea mici ar fi lipsa puterii de vointa a Constiintei, capacitatii sale de control asupra Mintii, rezultand un om cu o fire mai slaba.
Acest subiect, al procentului energetic cedat de Spirit pentru actuala incarnare, este relatat pe larg de catre celebrul hipnoterapeut transpersonal dr. Michael Newton."

Am sa contrazic si am sa completez foarte putin ceea ce scrie aici. Eu am reusit un vis lucid dupa mai multa practica (still... work in progress) si pot spune ca merita tot efortul, iar rezultatele nu sunt "inferioare" cu nimic, atata doar ca sunt mai greu de obtinut. Articolul este foarte bun, are dreptate in ceea ce priveste visele, dar nu atinge ce e mai important : dedublarea astrala!

Avatar utilizator
SAF
Moderator Global
Mesaje: 752
Membru din: 13 Feb 2011, 13:53
Contact:

Re: Modelul Trinitar

Mesaj de SAF » 07 Mar 2011, 08:02

Ce e dedublarea astrala ? Ce presupune?
"Dacă puteţi fi complet în largul vostru cu faptul că nu ştiţi cine sunteţi, atunci ceea ce rămâne este ceea ce sunteţi."
"Secretul vieţii este să „mori înainte de a muri" şi să descoperi că nu există moarte."
"Chiar şi atunci când cerul este foarte acoperit de nori, Soarele tot nu dispare. El continuă să se afle acolo, de cealaltă parte a norilor."

Limena

Re: Modelul Trinitar

Mesaj de Limena » 07 Mar 2011, 10:04

Nu o sa fiu eu cea care explica ce e dedublarea astrala; stiu ce este, insa nu am un vocabular cu care sa o pot descrie...am niste confuzii privind lumile spirituale (nu am clar structurata aceasta intelegere privind lumile spirituale), asa ca prefer sa nu vorbesc momentan.

Insa dupa ce ti se raspunde Slightly despre dedublare, in linkul pe care Eldariel l-a pus la alt topic, si-n care pusese un link catre o carte a lui Rudolf Steiner, despre PRAGUL LUMII SPIRITUALE :

Cod: Selectaţi tot

http://spiritualrs.net/Conferinte/GA16_17/GA17_C.html
, prin parcurgerea materialului poti urmari clar legatura dintre Spirit si identitatea umana de aici (cum ca identitatea noastra se rezuma numai la cea data sau perceputa numai de corpul fizic) si-ti va fi mai clara exprimarea lui mihaidinbrasov din postarea de aici.
Stiu ca e valabil si ce spune articolul mai sus, insa e mai e si altceva.
Ultima oară modificat 07 Mar 2011, 11:24 de către SAF, modificat 1 dată în total.
Motiv: Incercati si obisnuiti-va cu folosirea codului [CODE] atunci cand postati link-uri.

Eldariel

Re: Modelul Trinitar

Mesaj de Eldariel » 07 Mar 2011, 10:52

Dedublarea astrala... Ar avea sens definita doar in cazul in care am vorbi de pe acelasi prag de experienta. Mai precis, sa fi avut cu totii experienta constientizarii corpului astral. Pana la asa ceva, e ca si cum am vorbi de rasa Yatami de pe planeta Tha-Ophiucus, cand nimeni nu a vazut-o si nu i-a cunoscut manifestarile (exemplu total ipotetic). "Astral" primeste atat de multe sensuri in diverse scrieri, si cred ca in loc de a intreba "ce e dedublarea astrala", mult mai corect ar fi sa intrebam: cum pot deveni constient de vreun eu al meu din lumea astrilor ?

Aici va puteti consulta cu ceea ce a pus si Limena ca si link, cartea lui Steiner, care da cateva indicatii utile, si va mai dau eu cateva idei.

In principiu, ca sa puteti deveni constienti de eul vostru astral, trebuie mai intai sa puteti sa va detasati de eul vostru pamantean, si de cel din asa-zisa lume elementala (in traducerile lui Steiner apare ca si "lume elementara"). Mai mult, ca sa intelegem cum sa ajungem la constientizarea acestor doua euri ale noastre, trebuie sa incepem sa renuntam la a ne mai identifica cu vreunul dintre ele. Ne sunt necunoscute pentru ca ne identificam cu ele atat de puternic, incat e ca si cum am incerca sa ne vedem urechile fara ajutorul vreunui mediu reflectorizant (oglinda, apa etc). Dar, analogic, daca ne linistim si inchidem ochii, ne putem percepe urechile de o parte si de alta a capului, si sa le detectam prin faptul ca prin ele auzim sunete. Asta ne face constienti de prezenta organului numit "ureche". In acelasi fel, trebuie sa devenim constienti de prezenta diferitelor laturi din noi care pana acum le-am folosit fara sa stim exact ce sunt.

Nu e nevoie de definitii si descrieri, doar sa fim constienti de ceva din noi care face o anumita functie. Pe masura ce "disecam" prin atentie fiecare latura din noi, vom gasi aspecte ale noastre care se comporta surprinzator (adica, ca si cum nu am fi stiut de prezenta lor). Acestia sunt primii pasi spre descoperirea eului astral.

Pe langa asta, eul astral nu are treaba cu eul din timpul somnului, dupa cum am vazut eu din experientele mele. Sunt doua instante diferite in cazul acesta. Deci, recomandarea mea ar fi sa nu incercati sa detectati eul astral prin intermediul viselor lucide sau altor lucruri in timpul somnului, pentru ca nu este acelasi lucru. Trebuie facut cat timp sunteti in stare de veghe pentru ca pe durata somnului, anumite functii ale constiintei sunt mult reduse si nu le puteti detecta.

Pe scurt, cum am zis, diferentiati-va in voi prin atentie diferitele laturi ale voastre, si treceti de cele pe care le puteti interpreta ca fiind "asta e un gand, asta e o emotie etc". Patrundeti adanc in voi pana semnificatia eului vostru pamantean se duce treptat. In urma experientelor de genul asta, lucrurile vor lua o alta semnificatie. Initial totul pare intunecat si gol. Dar pe masura ce va obisnuiti si va relaxati, simturile interioare vor prinde forma si o tot mai mare energie, incat aspectele de acolo vi se vor revela. Atentie mare sa nu va identificati cu ceea ce vedeti, sau cu ceea ce simtiti: pastrati permanent o atitudine (dificila) de martor, observator...

Avatar utilizator
SAF
Moderator Global
Mesaje: 752
Membru din: 13 Feb 2011, 13:53
Contact:

Re: Modelul Trinitar

Mesaj de SAF » 07 Mar 2011, 11:29

interesant
"Dacă puteţi fi complet în largul vostru cu faptul că nu ştiţi cine sunteţi, atunci ceea ce rămâne este ceea ce sunteţi."
"Secretul vieţii este să „mori înainte de a muri" şi să descoperi că nu există moarte."
"Chiar şi atunci când cerul este foarte acoperit de nori, Soarele tot nu dispare. El continuă să se afle acolo, de cealaltă parte a norilor."

Avatar utilizator
VitalWorld
Moderator Global
Mesaje: 245
Membru din: 21 Feb 2011, 21:52

Re: Modelul Trinitar

Mesaj de VitalWorld » 07 Mar 2011, 17:32

Eldariel, sa incerci in starea de veghe este deosebit de dificil. Inseamna ani de munca.
Ai facut sa para complicata treaba.

Avatar utilizator
VitalWorld
Moderator Global
Mesaje: 245
Membru din: 21 Feb 2011, 21:52

Re: Modelul Trinitar

Mesaj de VitalWorld » 07 Mar 2011, 22:52

Cod: Selectaţi tot

http://www.vopus.org/ro/gnoza-gnosticism/gnoza-practica-meditatie/dedublarea-astrala.html

Cod: Selectaţi tot

http://www.crystalinks.com/astralprojection.html

Cod: Selectaţi tot

http://paranormal.about.com/od/outofbodyexp/a/astral-projection.htm

Eldariel

Re: Modelul Trinitar

Mesaj de Eldariel » 08 Mar 2011, 07:06

Eu am incercat si facut in stare de veghe. Si nu mi-au trebuit ani de munca pentru asta. Asa ca o generalizare a dificultatii nu ajuta prea mult, mai ales ca implantandu-si o programare in minte (ca TREBUIE ani de munca), un om s-ar putea sa nu o mai realizeze deloc... In plus, doar pentru ca ar dura mai mult, este vorba de spiritualitate aici, nu de un hobby. Nu cred ca factorul timp ar trebui sa ne preseze in cazul de fata.

Cat despre complicat, inteleg ca ti-a parut complicat asa cum mi-am expus propria viziune, insa pentru mine a devenit clar procesul. Asa ca l-am prezentat pas cu pas, pentru a fi detaliat. Intre detaliu si complicare exista o mare diferenta.

Pe langa asta, cred ca fiecare astfel de realizare trebuie inceputa cu o mare responsabilitate fata de tine insuti mai intai. Pentru ca nu poti cunoaste niciodata toate efectele doar dupa ceea ce scrie intr-o carte, si daca nu intelegi treptat mecanismul, un practicant se poate duce orbeste spre lucruri neplacute. Sfatuiesc pe oricine (inclusiv pe tine, Mihai), sa trateze subiectul dedublarii astrale si a altor lucruri de genul asta, cu o mare atentie si cu mare responsabilitate, asa cum am zis.

Scrie răspuns

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator